Drie uiteenlopende componisten, binnen drie verschillende tijdsperioden – werden tijdens dit goed bezochte Najaarsconcert verenigd – met een variëteit aan muzikale hoogtepunten met m.m.v. het VKSO concertkoor!
De Nederlandse componist, muziekpedagoog en dirigent Cornelis Dopper werd op 7 februari 1870 in Stadskanaal geboren. Zijn composities stonden tijdens zijn leven regelmatig op het repertoire van bekende binnen- en buitenlandse orkesten. In 1908 werd Dopper aangesteld als tweede dirigent van het Concertgebouworkest onder Willem Mengelberg. Hij bleef er werkzaam tot zijn pensionering in 1931. Wegens zijn grote verdiensten prijkt Doppers naam tot op de dag van vandaag op de balustrade van het balkon in het Concertgebouw tussen de groten van zijn tijd. Hij overleed op 18 september 1939 in Amsterdam. Deze middag werd Symfonie no.1 ‘Diana’ uitgevoerd.
Met de ‘Serenade voor de Veenkoloniën’ dat een onderdeel vormt van een gelijknamig documentairefilm, werd een muzikale weg bewandeld door genoemd gebied. Op basis van (historische) geluiden componeerde Master in Music: Jurriaan Berger ( 1976) een nieuwe compositie met als doel een bijzondere bijdrage te leveren aan de herwaardering van een uniek deel van Noord-Nederland:de Veenkoloniën. Een unieke serenade werd uitgevoerd door Berger met het Veenkoloniaal Symfonie Orkest.
600 liederen, waarvan ruim 100 meerstemmig, zijn maar een kleine greep uit het werkzame korte leven van Franz Schubert 1797 – 1828 , begaafd componist van orkestwerken, kamermuziek, pianomuziek, theaterwerken maar bovenal van liedkunst. Het oordeel van Ludwig van Beethoven over Schuberts werk: ‘Waarlijk, in Schubert woont een goddelijke vonk’. Het VKSO concertkoor wist het publiek te beroeren met het uitmuntend uitgevoerde ‘Tantum Ergo’ en Mis no.2 in G Dur
Foto’s: Henk Lansink
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.