Het VKSO draagt graag bij aan aansprekende culturele projecten die er toe doen

Het VKSO levert al vanaf het begin van haar bestaan een belangrijke bijdrage aan de culturele ontwikkeling van  zowel de Veenkoloniën, de provincies Groningen, Drenthe en de nabij gelegen Duitse grensstreek. Het gevarieerde programma, waarbij klassieke werken de basis vormen naast aansprekende cross-overs, is aantrekkelijk voor een breed publiek.

Tevens biedt het VKSO ruimte voor educatieve programma’s, kamermuziekconcerten en bijzondere projecten.

 

 

Eerdere projecten VKSO:

Voetbalopera ‘Veendammer Wind’:
volksopera over de roemruchte voetbalclub SC Veendam dat vijfmaal succesvol werd opgevoerd op 28, 29 en 30 juni en 4 en 5 juli 2019 in een vol en al even legendarische voetbalstadion de Langeleegte m.m.v. het VKSO o.l.v. dirigent Lubertus Leutscher, Erwin de Vries, altmezzo: Carina Vinke, sopraan Elizabeth Kooij, alt: Elsbeth Gerritsen, tenor: Falco van Loon, en ruim 200 overigen, bestaande uit: acteurs, musici en vrijwilligers uit de regio.

-regie: Harm-Ydo Hilberdink (‘Boven Wotter’, ‘De Nieuwe Man’, etc.)

-composities: Remko Wind (‘Drentse Bluesopera’, ‘Hotel Zigterman’, etc.)

-orkestratie: Bob Zimmerman

-muzikale leiding: Lubertus Leutscher

-decor:Janco van Barneveld (‘De Nieuwe Man’, Jan Brons is Terug’, etc.)

-grafische vormgeving: Jos Hendrix

-Groot Voetbalkoor

-productie: Jaap Alkema en Geert Oude Weernink

-idee: Dick Heuvelman

-verhaal: Herman Sandman

-libretto: Jo Willems

‘Streekgenoten’ Joden in de Veenkoloniën, een muzikale expositie

Het verhaal van de muzikale Joodse familie Stoppelman, die als muziekgezelschap op bruiloften en partijen speelde, werd verteld door Beno Hofman. Hofman gaf ons daarmee inzicht in de rijke en bijzondere cultuur van de Veenkoloniën in de jaren ’20. Dit meeslepende verhaal werd omlijst met beeldende liedjes van Bert Hadders, het prachtige stemgeluid van mezzosopraan Hanneke Tichelaar, melancholische en tevens opzwepende klezmermuziek door het Bolotny Trio en toepasselijke, sfeervolle werken, dat werd uitgevoerd door het 75-koppig orkest van de Veenkoloniën, het VKSO, o.l.v. dirigent Lubertus Leutscher. ‘Streekgenoten’, Joden in de Veenkoloniën’ werd succesvol uitgevoerd middels vier voorstellingen, waarvan drie in Noordelijke theaters)

Kerk en MuziekCaroussel 2018

Stichting Oude Groninger Kerken organiseerde in het najaar van 2018 samen met het VKSO een serie bijzondere (kamermuziek)concerten in zes geselecteerde Oude Groninger kerken waar muziek en cultuurhistorie samenkwamen binnen de sfeer van eeuwenoude muren met als doel: aandacht vestigen op het rijke cultuurhistorische verleden van de provincie Groningen.

                                         

 

Music meets Sports i.s.m. FC Groningen, voormalig SC Veendam en basisscholen

In het verlengde van het symposium ‘Voetbal verbindt’ dat in 2011 in Veendam is gehouden, hebben het VKSO en de toenmalige voetbalclub SC Veendam een concept ontwikkeld voor een maatschappelijk en educatief project: ‘Music meets Sports’. Kinderen maken hierin op een bijzondere wijze kennis met muziek en sport. Vanuit de gezamenlijke doelstelling van beide betrokkenen om een maatschappelijke bijdrage te leveren aan de Veenkoloniën werd een educatief plan ontwikkeld voor de jeugd van de basisscholen om hen te inspireren een instrument te gaan bespelen en te gaan sporten. Begin 2013 is ‘Music meets Sports’ van start gegaan op basisscholen in Groningen en Drenthe. Spelers van SC Veendam en musici van het VKSO gingen de klassen in om kinderen te enthousiasmeren voor het bespelen van een muziekinstrument en het beoefenen van sport. Na het faillissement van SC Veendam heeft het VKSO dit project voortgezet i.s.m. FC Groningen.

 

Peter en de Wolf – S. Prokofiev     

Een muzikaal sprookje voor orkest en spreekstem, bedoeld om kinderen op een laagdrempelige en boeiende wijze kennis en vertrouwd te maken met de klanken van muziekinstrumenten.

•  Stichting Musa: 

Stichting Musa stelt zich ten doel: Het bevorderen en organiseren van culturele activiteiten, in het bijzonder op het gebied van de koormuziek en zo mogelijk in combinatie met andere kunstdisciplines, teneinde een zo breed mogelijk publiek kennis te laten maken met kunst, cultuur en muziek, overeenkomstig met de doelstellingen van het VKSO.

De samenwerking met het VKSO heeft geresulteerd in uitvoeringen van meezingfestivals als: ‘Carmina Burana’ (2012),  ‘Afrika ontmoet Messiah van Händel’ (2014) ‘Die Zauberflöte en de krönungsmesse’ (2016) m.m.v. het projectkoor Musa, studenten Noorderpoortcollege, formatie ‘Jambo Afrika e.v.a.

    

 

‘Het Geluk’, Tsjechov in de Veenkoloniën (2012)

Tijdens het succesvolle locatietheaterproject: ‘Het Geluk, Tsjechov in de Veenkoloniën’, waarbij in drie speciaal ontworpen houten kubussen (6x6x6) theatervoorstellingen werden opgevoerd door bekende Nederlandse en Vlaamse acteurs, voerde het strijkersensemble, geformeerd uit het VKSO maar liefst 17 succesvolle voorstellingen uit in een authentieke boerenschuur.  Met groot enthousiasme namen 23 orkestleden om toerbeurt deel aan dit prestigieuze evenement. De uitgevoerde muziekwerken w.o. Pallas Athene waren gestoeld op composities van de Nederlandse veelgeprezen componist, muziekpedagoog en destijds tweede dirigent van het Concertgebouworkest: Cornelis Dopper, geboren in de Veenkoloniën en tijdgenoot van de beroemde Russische schrijver Anton Pavlovitsj Tsjechov (1860- 1904). De korte verhalen van Tsjechov vormden de inspiratiebron voor de vele voorstellingen die werden uitgevoerd in genoemde kubussen ,waarvan één zijde bestond uit glas. Hierdoor vormde het Veenkoloniale landschap niet alleen een decor voor de drie stukken maar werd het ook een wezenlijk onderdeel van de voorstelling.

De cast bestond uit: Tom Jansen, Joke Tjalsma, Veerle van Overloop, Lotje van Lunteren, Daphne de Winkel, Hendrik Aerts, Matthias Maat en Anne Rats.

Dit succesvolle locatietheaterproject ‘Het Geluk, Tsjechov in de Veenkoloniën’, werd naast een groot publiek, ook bezocht door commissaris van de Koningin: Max van den Berg en de Russische ambassadeur Kolodkin, gedeputeerde Piet de Vey Mesdagh en toenmalig burgemeester van Veendam: Ab Meijerman, nu voorzitter van het VKSO.

  

Dit zijn onze zakelijke vrienden