Educa Symfonia, waar passie èn muziek samenkomen

‘Educa Symfonia’ (voorheen opleidingsorkest VKSO-vanBeresteyn), is een educatief orkest waarbij jong en oud een podium wordt geboden om zich muzikaal verder te ontwikkelen. Dit gebeurt onder leiding van de jonge enthousiaste dirigent Joël Smits.

Inmiddels groeit dit jonge orkest langzaam uit en heeft al meerdere concerten uitgevoerd in o.a. Theater van Beresteijn in Veendam, als begeleidingsorkest van ‘All you need is Music’ in theater Geert Teis in Stadskanaal en meer…

Het orkest is toegankelijk voor musici op minimaal B-niveau en of na 4 jaar les met voldoende resultaat. Het is een projectorkest met een vaste bezetting.

Per seizoen worden 3 á 4 concerten gegeven.  Over het algemeen zullen 25 repetities plaatsvinden.
Repetities vinden plaats op vrijdagavond van 19.00 – 20.30 uur in Congres en Cultuurcentrum vanBeresteyn in Veendam
Het lidmaatschap bedraagt € 50,– per seizoen.
Opgave: b.beugels@planet.nl  t.a.v. Bertine Beugels

Educa Symfonia een initiatief van het VKSO en Cultuur en Congrescentrum vanBeresteijn

Het orkest waar je van geniet, waar je leert en waar je vàn leert!

Koffie mèt concert met Educa Symfonia in Cultuur- en Congrescentrum vanBeresteyn

Op 6 oktober 2019 kon je in de foyer van vanBeresteyn een bijzonder kopje koffie drinken: koffie, muzikaal omlijst met een concert.

Symfonie-orkest Educa Symfonia zorgde voor een afwisselend concert met licht klassieke muziek en filmmuziek, onder andere L’Arlesienne Suite van Bizet, Pirates of the Caribbean van Klaus Badelt, In a Gentle Rain van Robert Smith, Andante & Allegro van Mozart.
Daarnaast werd er aandacht besteed aan de betekenis van de muziek, wat heeft de componist bedoeld met zijn compositie en hoe het orkest daar vorm aan geeft. Verder maakte men kennis met de musici en hun instrumenten.

Educa Symfonia is opgericht door vanBeresteyn en het Veenkoloniaal Symfonie Orkest. Het orkest voert bijzondere projecten uit, zoals het begeleiden van popmuziek, geven van educatieve concerten voor kinderen en volwassenen.
Cultuurcentrum vanBeresteyn biedt publiek en musici op deze manier een prachtige muzikale ontmoeting!

ARCHIEF

10 maart 2019 Meespeelmiddag en Meespeelconcert VKSO met Educa Symfonia en meespelers
Het voor de amateurmusici en orkestleden van ‘Educa Symfonia’ weer een geweldige belevenis, het plaatsnemen binnen één groot symfonieorkest voor het geven van een concert voor publiek. In het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum werd een goed gevulde zaal op een gratis concert getrakteerd met Forrest Gump van Alan Silvestri, In a gentle rain van Robert W. Smith, en L´ Arlesienne Suite van Georg Bizet.

‘Educa Symfonia’ is een educatief orkest waarbij jong en oud een podium wordt geboden om zich muzikaal verder te ontwikkelen. Willeke Zigterman Rustenburg (22) speelt al sinds haar achtste dwarsfluit en ook een beetje piccolo. Het meespelen was voor haar voor de tweede keer. Het is vooral de omvang van het orkest dat ze prachtig vindt. „Het geeft ook veel verschil in de frasen en de articulatie in de muziek. Dat vindt ik heel erg fijn.”

(Frasering geeft aan waar zangers even konden onderbreken om adem te halen. Doet eveneens opgeldt voor bespelers van blaasinstrumenten. Articulatie verwijst naar de stijl die de lengte of uitvoering van een of meerdere noten ten opzichte van elkaar beïnvloedt).

„Door meer volume heb je ook meer verschil tussen zacht en hard. Daardoor kun je meer gevoel in de muziek leggen. Met meer instrumenten is er ook de mogelijkheid om er meer spanning in te leggen. Met twee violen kun je minder goed het verschil horen in de muzikale zinsbouw. Met een geheel orkest hoor je heel mooi hoe het muziekstuk is opgebouwd. Het komt meer tot z’n recht.”

„Dit is zo mooi dat ik in een orkest wilde gaan spelen. Ik kan er zo van genieten en ga helemaal op in de muziek. Ik studeer theologie aan de rijksuniversiteit. Maar ik ben wel van plan om elke dag een uur te gaan oefenen.”

Er hebben ook dwarsfluitbespelers meegedaan uit een harmonieorkest. En ervaren hoe anders de klank is, waar ze optimaal van genieten.

Verpleegkundige Tineke Bokhorst speelt Cello bij Educa Symfonia vanaf het begin (2016). Zij is degene die de groep heel erg bindt. Zij denkt ook altijd mee wanneer er iets gebeuren moet. Daan, haar muzikale zoon speelt oom mee in Educa Symfonia. Voor haar hoeft zo’n concert eigenlijk niet perse, ze is ook pas op latere leeftijd begonnen. Maar het opbouwende vindt ze prachtig.

„Lubertus Leutscher van het VKSO doet dat ook heel goed”, weet Bertine Beugels van Educa Symfonia. Bertine is de organisator van de Meespeelmiddag. “Lubertus kan echt in een uur een klank laten veranderen. Dat is echt fantastisch. Als het eerst nog wat saai is en wat aan elkaar gebreid, moeten de accenten erin komen. Dan verteld hij hoe je streken op de cello doet voor meer dynamiek.”

Marga Maarhuis speelt al 15 jaar op de hoorn. Ook zij heeft voor de tweede keer meegespeeld. “Ik speel zelf al 15 jaar. Het was hartstikke leuk.” Volgend jaar ook weer? “Ja, zeker weten.”
Tekst en foto’s: Henk Drenth

13 januari 2019 ‘Educa Symfonia’ musiceert voor leden Nutsdepartement
Op deze winterse zondag, voerde Educa Symfonia een concert uit op uitnodiging van Nutsdepartement in Nieuwe Pekela. Dat  uitsluitend voor de leden bedoeld was. Binnen een fijne sfeer werd genoten van prachtige muziek.

25 november 2018 Koffie èn concert in Cultuur- en Congrescentrum vanBeresteyn Veendam
Op deze ochtend kon je in Cultuur- en Congrescentrum vanBeresteyn een bijzonder kopje koffie drinken: Jazeker…..je leest het goed: mèt concert! Symfonieorkest ‘Educa Symfonia’ zorgde deze zondag voor een afwisselend concert met licht klassieke muziek en filmmuziek, o.a.: gedeeltes uit de suite ‘Sigurd Jolsafar’ van Edvard Grieg en ’Lord of the Rings’.
Daarnaast werd er aandacht besteed aan de betekenis van de muziek, wat de componist bedoeld heeft met zijn compositie en kon men kennis maken met de musici en hun instrumenten.
Cultuur en Congrescentrum vanBeresteyn bood publiek en musici op deze manier een prachtige muzikale ontmoeting!

Dit zijn onze zakelijke vrienden