Educa Symfonia, waar passie èn muziek samenkomen

‘Educa Symfonia’ (voorheen opleidingsorkest VKSO-vanBeresteyn), is een educatief orkest waarbij jong en oud een podium wordt geboden om zich muzikaal verder te ontwikkelen. Dit gebeurt onder leiding van de enthousiaste dirigent Esther van Dijk.

Inmiddels groeit dit jonge orkest langzaam uit en heeft al meerdere concerten uitgevoerd in o.a. Theater vanBeresteijn in Veendam, als begeleidingsorkest van ‘All you need is Music’ in theater Geert Teis in Stadskanaal en meer…

Het orkest is toegankelijk voor musici op minimaal B-niveau en of na 4 jaar les met voldoende resultaat. Het is een projectorkest met een vaste bezetting.

Per seizoen worden 3 á 4 concerten gegeven.  Over het algemeen zullen 25 repetities plaatsvinden.
Repetities vinden plaats op donderdagavond van 19.00 – 20.30 uur in Congres en Cultuurcentrum vanBeresteyn in Veendam
Het lidmaatschap bedraagt € 50,– per seizoen.
Opgave: b.beugels@planet.nl  t.a.v. Bertine Beugels

Educa Symfonia een initiatief van het VKSO en Cultuur en Congrescentrum vanBeresteijn

Het orkest waar je van geniet, waar je leert en waar je vàn leert!

21 april 'Koffie èn concert met Educa Symfonia in Cultuurcentrum vanBeresteyn

Koffieconcert en meer!

Op de late ochtend van 21 april a.s., is er weer zo’n heerlijk koffieconcert in de foyer van Cultuur & Congrescentrum vanBeresteyn dat om 11:00 uur begint. Symfonieorkest ‘Educa Symfonia’, o.l.v. dirigent Esther van Dijk, zorgt voor een afwisselend concert met licht klassieke muziek. Deze keer onder andere muziek van Fauré, Verdi en Strauss. Echter geen filmmuziek, maar wel een regionale verrassing!

Zoals gebruikelijk wordt er ook weer het nodige verteld over de muziek en de componisten. Bovendien is er aandacht voor individuele musici uit het orkest. Voldoende redenen voor een bezoek aan dit avontuurlijke orkest!

En dat avontuurlijke blijkt wel op de 21ste want na het koffieconcert in Veendam, pakken de musici hun instrument in, vertrekken naar de Grote Kerk in Zuidlaren om daar samen met Las Niṅas  een concert te geven. Het slot van een leuke uitwisseling tussen twee orkesten!

De entree in vanBeresteyn is € 5,–, inclusief het kopje koffie of thee!

Cultuur & Congrescentrum vanBeresteyn

Museumplein 5a, Veendam

Reserveren wordt aanbevolen: theaterkassa 0598 634566

Het concert in Zuidlaren is gratis en dat begint om 15.00 uur.

‘Educa Symfonia’ is opgericht door Cultuur & Congrescentrum vanBeresteyn en het VKSO, het orkest van de Veenkoloniën. Inmiddels is er een nauwe samenwerking met de Muziek-Dans- en Theaterschool. ‘Educa Symfonia’ voert bijzondere projecten uit, zoals het begeleiden van popmuziek, het geven van educatieve concerten voor kinderen en volwassenen. Cultuur & Congrescentrum vanBeresteyn biedt het publiek en de musici op deze manier een prachtige muzikale ontmoeting!

ARCHIEF

3 maart 2024 ‘Koffie èn concert met Educa Symfonia in Cultuurcentrum vanBeresteyn

Na een geslaagd concert tijdens de ensemblemaand van de Muziek-, Dans- en Theaterschool en uitwisselingsproject met Las Ninâs was het weer 3 maart 2024 de hoogste tijd voor een koffieconcert!

Zo zijn de koffieconcerten van vanBeresteyn niet meer weg te denken. Een mooie traditie in de foyer, waarbij het publiek dicht bij het orkest zit en de muziek op bijzondere wijze meebeleeft. Een laagdrempelig genot èn voor iedereen bereikbaar!

Symfonieorkest ‘Educa Symfonia’, o.l.v. dirigent Esther van Dijk, zorgde op deze late zondagochtend voor een afwisselend concert met licht klassieke- en filmmuziek:

Deze keer o.a. muziek van de drie B’s Bach, Beethoven, Bizet (nee, geen Brahms ;-), maar ook Loyd Webber en Williams.

Zoals gebruikelijk werd er boeiend verteld over de uitgevoerde muziek en de componisten. Bovendien was er aandacht voor individuele musici uit het orkest en natuurlijk een heerlijk kopje koffie of thee!

‘Educa Symfonia’ is opgericht door Cultuur & Congrescentrum vanBeresteyn en het VKSO, het orkest van de Veenkoloniën. Inmiddels is er een nauwe samenwerking met de Muziek-Dans- en Theaterschool. ‘Educa Symfonia’ voert bijzondere projecten uit, zoals het begeleiden van popmuziek, het geven van educatieve concerten voor kinderen en volwassenen. Cultuur & Congrescentrum vanBeresteyn biedt het publiek en de musici op deze manier een prachtige muzikale ontmoeting!

26 maart 2023 ‘Koffie èn concert’ met Educa Symfonia in Cultuurcentrum vanBeresteyn 

Koffie èn concert’ met Educa Symfonia in Cultuurcentrum vanBeresteyn

Op 26 maart 2023, was er weer een koffieconcert in de foyer van Cultuur & Congrescentrum vanBeresteyn. Symfonieorkest ‘Educa Symfonia’, o.l.v. de nieuwe dirigent Esther van Dijk, zorgde voor een afwisselend concert met licht klassieke- en filmmuziek. Deze keer met muziek van Mozart en Bizet, een Boerendans, Klezmermuziek  en een bijzondere uitvoering van ‘Halleluja’ van Lennard Cohen in een bewerking van Gert Slagter, klarinettist in het orkest met zang van de veelbelovende Aebele.

In februari speelde Educa Symfonia mee in de Ensemblemaand van de Muziek-, Dans- en Theaterschool. Leerlingen speelden mee met het orkest. Ook bij dit koffieconcert spelen nog een paar leerlingen mee, superleuk!

Zoals gebruikelijk werd er ook boeiend verteld over de uit te voeren muziek en de componisten. En zoals altijd was er weer veel interactie met het publiek.

Het was zoals beloofd weer een bijzondere uitvoering, die zeer de moeite van het luisteren waard is terwijl het publiek genoot van een heerlijk kopje koffie of thee!

Locatie: Cultuur & Congrescentrum vanBeresteyn

Museumplein 5a, Veendam

‘Educa Symfonia’ is opgericht door Cultuur & Congrescentrum vanBeresteyn en het VKSO, het orkest van de Veenkoloniën. Inmiddels is er een nauwe samenwerking met de Muziek-

Dans- en Theaterschool. ‘Educa Symfonia’ voert bijzondere projecten uit, zoals het begeleiden van popmuziek, het geven van educatieve concerten voor kinderen en volwassenen. Cultuur & Congrescentrum vanBeresteyn biedt het publiek en de musici op deze manier een prachtige muzikale ontmoeting!

27  november 2022 ‘Koffie èn concert’ met Educa Symfonia in Cultuurcentrum vanBeresteyn 

Op zondag 27  november vond er weer een koffieconcert plaats in de foyer van Cultuur & Congrescentrum vanBeresteyn. Symfonieorkest ‘Educa Symfonia’, zorgde o.l.v. dirigent Joël Smits, voor een afwisselend concert met licht klassieke- en filmmuziek.

Eerder in september heeft het orkest meegedaan aan het ‘Tellerlikkerfestival’ in Winschoten. Uit dat project speelde het orkest ‘Oblivion’ en ‘Gabriël’s Oboe’ van Ennio Morricone.  Van J.S. Bach stonden ‘Wachet auf, ruft uns die Stimme’ en ‘Jesus, bleibet meine Freude’ op het programma. Tijdens dit concert maakten drie solisten hun opwachting: Daan Vermaat cello, Tom Vink trompet en Kees Vale saxofoon.

Het werd weer bijzondere uitvoering, die zeer de moeite van het luisteren waard was, terwijl je kon genieten van een heerlijk kopje koffie of thee!

26 juni 2022 ‘Koffie èn concert’ met Educa Symfonia in Cultuurcentrum vanBeresteyn

Op deze zomerse zondag was er weer een heerlijk koffieconcert in de foyer van Cultuur & Congrescentrum vanBeresteyn. Symfonieorkest ‘Educa Symfonia’, onder leiding van dirigent Joël Smits, zorgde voor een afwisselend concert met licht klassieke- en filmmuziek. Dit keer met o.a. muziek van Edvard Grieg ‘Peer Gynt’ Fauré ‘Pavane’ en Joplin ‘The Entertainer’.

Speciaal was de samenwerking met het Klezmer-orkest van de Muziek-, Dans- en Theaterschool, onder leiding van dirigent Wim Lever. Een bijzondere uitvoering, die zeer de moeite van het luisteren waard was!

Educa Symfonia’ is opgericht door Cultuur & Congrescentrum vanBeresteyn en het VKSO, het orkest van de Veenkoloniën. Inmiddels is er een nauwe samenwerking met de Muziek- Dans- en Theaterschool. ‘Educa Symfonia’ voert bijzondere projecten uit, zoals het begeleiden van popmuziek, het geven van educatieve concerten voor kinderen en volwassenen. Cultuur & Congrescentrum vanBeresteyn biedt het publiek en de musici op deze manier een prachtige muzikale ontmoeting!

24 april 2022 ‘Koffie èn concert met Educa Symfonia in Cultuurcentrum vanBeresteyn

Een heerlijk kopje koffie waarbij de bezoeker rijkelijk werd getrakteerd op een verrassend afwisselend concert met licht klassieke muziek en filmmuziek. Er werden werken uitgevoerd van Mozart, Fauré, Bach en Grieg. Ook werd er aandacht geschonken aan de betekenis van de muziek: wat heeft een componist bedoeld met zijn compositie en hoe geeft een orkest daar vorm aan. Natuurlijk was er ook ruimte voor het stellen van vragen en opmerkingen. Educa Symfonia wilde de bezoeker graag betrekken bij de muziek. Na twee jaar niet kunnen optreden wilde het orkest dolgraag weer van zich laten horen! En dat deden ze met succes! Educa Symfonia staat o.l.v. dirigent Joël Smits.

4 maart 2022 Open repetitie bij Educa Symfonia

Tijdens de open repetitie van Educa Symfonia was iedereen van harte welkom om eens een repetitie mee te maken. Op deze wijze kon men achter de schermen zelf zien, luisteren en ervaren, hoe een repetitie verloopt. Zo kon je de dirigent aan het werk zien en was er natuurlijk gelegenheid tot het stellen van vragen! Belangstellenden konden zich ook aanmelden om een plekje in te nemen bij dit mooie orkest dat iedere vrijdagavond buiten de feestdagen en vakanties om, repeteert in Cultuurcentrum vanBeresteyn in Veendam. Wil je alsnog eens vrijblijvend kennis komen maken, of dit orkest ook iets voor jou zou kunnen zijn, stuur dan een e-mailtje naar Bertine beugels: b.beugels@planet.nl

23 februari  2020 ‘Koffie èn concert met Educa Symfonia in Cultuurcentrum vanBeresteyn

Er was er weer ‘koffie èn concert’ in de foyer van Cultuurcentrum vanBeresteyn te Veendam. Inmiddels is dit koffieconcert een goedbezochte traditie geworden. Elke keer met een bijzonder programma waarbij het publiek op een boeiende en interactieve wijze betrokken wordt.

13 februari 2020  Educa Symfonia in ensemblemaand Muziek- Dans- en Theaterschool Veendam

Educa Symfonia speelde mee in de ensemblemaand van de Muziek-, Dans- en Theaterschool Veendam. Vijf vioolleerlingen en een celliste musiceerden mee in het orkest. Zij speelden drie muziekwerken mee:
Fiddler Square Dance, Gopak van P. Mussorgsky en Hornpipe uit Watermusic van G.F. Händel. En dat met slechts drie repetities, een hele prestatie dus!
Het optreden vond plaats in Cultuurcentrum vanBeresteyn, Museumplein te Veendam.

6 oktober 2019     Koffie èn concert met Educa Symfonia in Cultuurcentrum vanBeresteyn
In de foyer van vanBeresteyn, kon het aanwezige publiek een bijzonder kopje koffie drinken: muzikaal omlijst met een concert.

Symfonieorkest Educa Symfonia zorgde voor een afwisselend concert met licht klassieke muziek en filmmuziek, o.a: L’Arlesienne Suite van Bizet, Pirates of the Caribbean van Klaus Badelt, In a Gentle Rain van Robert Smith, Andante & Allegro van Mozart.

Daarnaast werd er aandacht besteed aan de betekenis van de muziek, wat heeft de componist bedoeld met zijn compositie en hoe het orkest daar vorm aan geeft. Verder maakte men kennis met de musici en hun instrumenten.

10 maart 2019    Meespeelmiddag en Meespeelconcert VKSO met Educa Symfonia en meespelers
Het voor de amateurmusici en orkestleden van ‘Educa Symfonia’ weer een geweldige belevenis, het plaatsnemen binnen één groot symfonieorkest voor het geven van een concert voor publiek. In het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum werd een goed gevulde zaal op een gratis concert getrakteerd met Forrest Gump van Alan Silvestri, In a gentle rain van Robert W. Smith, en L´ Arlesienne Suite van Georg Bizet.

‘Educa Symfonia’ is een educatief orkest waarbij jong en oud een podium wordt geboden om zich muzikaal verder te ontwikkelen. Willeke Zigterman Rustenburg (22) speelt al sinds haar achtste dwarsfluit en ook een beetje piccolo. Het meespelen was voor haar voor de tweede keer. Het is vooral de omvang van het orkest dat ze prachtig vindt. „Het geeft ook veel verschil in de frasen en de articulatie in de muziek. Dat vindt ik heel erg fijn.”

(Frasering geeft aan waar zangers even konden onderbreken om adem te halen. Doet eveneens opgeldt voor bespelers van blaasinstrumenten. Articulatie verwijst naar de stijl die de lengte of uitvoering van een of meerdere noten ten opzichte van elkaar beïnvloedt).

„Door meer volume heb je ook meer verschil tussen zacht en hard. Daardoor kun je meer gevoel in de muziek leggen. Met meer instrumenten is er ook de mogelijkheid om er meer spanning in te leggen. Met twee violen kun je minder goed het verschil horen in de muzikale zinsbouw. Met een geheel orkest hoor je heel mooi hoe het muziekstuk is opgebouwd. Het komt meer tot z’n recht.”

„Dit is zo mooi dat ik in een orkest wilde gaan spelen. Ik kan er zo van genieten en ga helemaal op in de muziek. Ik studeer theologie aan de rijksuniversiteit. Maar ik ben wel van plan om elke dag een uur te gaan oefenen.”

Er hebben ook dwarsfluitbespelers meegedaan uit een harmonieorkest. En ervaren hoe anders de klank is, waar ze optimaal van genieten.

Verpleegkundige Tineke Bokhorst speelt Cello bij Educa Symfonia vanaf het begin (2016). Zij is degene die de groep heel erg bindt. Zij denkt ook altijd mee wanneer er iets gebeuren moet. Daan, haar muzikale zoon speelt oom mee in Educa Symfonia. Voor haar hoeft zo’n concert eigenlijk niet perse, ze is ook pas op latere leeftijd begonnen. Maar het opbouwende vindt ze prachtig.

„Lubertus Leutscher van het VKSO doet dat ook heel goed”, weet Bertine Beugels van Educa Symfonia. Bertine is de organisator van de Meespeelmiddag. “Lubertus kan echt in een uur een klank laten veranderen. Dat is echt fantastisch. Als het eerst nog wat saai is en wat aan elkaar gebreid, moeten de accenten erin komen. Dan verteld hij hoe je streken op de cello doet voor meer dynamiek.”

Marga Maarhuis speelt al 15 jaar op de hoorn. Ook zij heeft voor de tweede keer meegespeeld. “Ik speel zelf al 15 jaar. Het was hartstikke leuk.” Volgend jaar ook weer? “Ja, zeker weten.”
Tekst en foto’s: Henk Drenth

13 januari 2019    ‘Educa Symfonia’ musiceert voor leden Nutsdepartement
Op deze winterse zondag, voerde Educa Symfonia een concert uit op uitnodiging van Nutsdepartement in Nieuwe Pekela. Dat  uitsluitend voor de leden bedoeld was. Binnen een fijne sfeer werd genoten van prachtige muziek.

25 november 2018    Koffie èn concert in Cultuurcentrum vanBeresteyn Veendam
Op deze ochtend kon je in Cultuur- en Congrescentrum vanBeresteyn een bijzonder kopje koffie drinken: Jazeker…..je leest het goed: mèt concert! Symfonieorkest ‘Educa Symfonia’ zorgde deze zondag voor een afwisselend concert met licht klassieke muziek en filmmuziek, o.a.: gedeeltes uit de suite ‘Sigurd Jolsafar’ van Edvard Grieg en ’Lord of the Rings’.
Daarnaast werd er aandacht besteed aan de betekenis van de muziek, wat de componist bedoeld heeft met zijn compositie en kon men kennis maken met de musici en hun instrumenten.
Cultuur en Congrescentrum vanBeresteyn bood publiek en musici op deze manier een prachtige muzikale ontmoeting!

Dit zijn onze zakelijke vrienden