Speciaal voor dit concert geselecteerde werken werden afgewisseld met anekdotische memoires door Ton Andringa, die de belevingen van de oorlog vanuit de ogen van een kind, meeslepend gestalte wist te geven.
Concert ‘Muziek en Bevrijding’, een muzikale en verhalende verwijzing naar 75 jaar vrijheid in 2020, bracht -op 24 november 2019- een uitverkocht rijksmonument in Gasselternijveen in vervoering door uitgevoerde magistrale muziekwerken door het VKSO o.l.v. dirigent Lubertus Leutscher, gecomponeerd door grootmeesters als Ludwig van Beethoven, die werd geïnspireerd door heldhaftigheid en verzet waardoor het magistrale ‘Ouverture Egmont’ tot stand kwam. Max Bruch verwees naar verzoening en vergiffenis in zijn fameuze werk: ‘Kol Nidrei’, voor orkest en cello (solist: Christiaan van Hemert) en legde Robert Schumann ongekende triomfantelijke thema’s in zijn symfonie no. 4., eindigend in een grote staat van euforie dat tot zijn recht komt tijdens dit aangrijpende en goed bezocht concert: ‘Muziek en Bevrijding’.
Presentatie: Peter Sandberg (Historische Vereniging Gasselte)
Dit verhalende concert werd bijgewoond door de Commissaris van de Koning in Drenthe Jetta Klijnsma en Anno Wietze Hiemstra, burgemeester gemeente Aa en Hunze.
Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze i.s.m. Historische Vereniging Gasselte
Foto’s: Henk Lansink
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.