13 mrt, 2023

Het VKSO voerde samen met Chor Städtischer Musikverein Meppen o.l.v. dirigent Lubertus Leutscher en m.m.v. altmezzo Carina Vinke deze avond het magistrale ‘Stabat Mater’ van de wereldwijd gevierde hedendaagse componist Karl Jenkins uit dat in 2008 in Liverpool met groot succes in première ging.

Een fascinerend werk, geïnspireerd op een gedicht uit de 13e eeuw waarin de tekst zich richt op de smart van Maria, tijdens de kruisiging van haar Zoon Jezus.
Jenkins gebruikt diepere teksten in verschillende talen en zangstijlen. Ook een verscheidenheid aan instrumenten die afkomstig zijn van etnische groepen zijn hiervoor in zijn compositie verwerkt.
‘Stabat Mater’ is door de eeuwen heen door plm. 600 componisten op muziek gezet. Hoe bijzonder!

Maar er was meer….
Het VKSO haalde alles uit zichzelf voor een fantastische uitvoering van Peer Gynt Suite no.1 van de Noorse componist Edvard Grieg.
Het behoort tot één van de meest geliefde klassieke muziekstukken. Toegankelijk, melodieus en verhalend. Gecomponeerd bij een gelijknamig toneelstuk van Henrik Ibsen in 1876, één van de meest opgevoerde Noorse toneelstukken.

Een concert dat met een aanhoudend ovatie werd afgesloten in de imposante St. Vituskerk in het Duitse Meppen.
foto's: Henk Drenth

VKSO

Reageer op deze post

Geef een reactie