11 feb, 2019

Veel belangstelling voor 'Streekgenoten', Joden in de Veenkoloniën

Het intrigerende verhaal van de muzikale Joodse familie Stoppelman, die voor de Tweede Wereldoorlog als muziekgezelschap op vele bruiloften en partijen speelde, stond centraal tijdens de première in Cultuurhuis De Klinker in Winschoten.

Verteller en historicus Beno Hofman gaf -een groot aanwezig en belangstellend publiek- inzicht in de rijke en bijzondere Joodse cultuur in de Veenkoloniën in de jaren vóór de Tweede Wereldoorlog.

Deze muzikale en verhalende voorstelling over de familie Stoppelman werd toepasselijk geopend en ingeluid door het markante geluid van de ‘sjofar’ in de vorm van een ramshoorn. De sjofar wordt van oudsher als ‘roepstem’ gebruikt voor o.a. een aan te kondigen samenkomst en wordt veelvuldig in de Bijbel beschreven.

Deze drukbezochte première werd omlijst met beeldende liedjes van Bert Hadders, opzwepende klezmermuziek van arrangeur Tim Nobel, uitgevoerd door het veelgevraagde ‘Bolotny Trio’, met een prachtige muzikale bijdrage van klarinettiste Rolinka Niers, het mooie stemgeluid van mezzosopraan Hanneke Tichelaar en gelieerde klassieke werken door het 75-koppige orkest van de Veenkoloniën, het VKSO, o.l.v. dirigent Lubertus Leutscher.

Een bijzondere compositie in deze reeks voorstellingen: ‘Machmes Wos’, dat in 1996 werd gecomponeerd voor de speelfilm ‘For My Baby’. Een prachtig lied, getoonzet door componist Louis Andriessen (wereldpremière van een nieuwe bewerking) en in 2019 op verzoek van Andriessen en Torenbos bewerkt door Bob Zimmerman voor zowel groot orkest als voor kleine bezetting.

Dit ‘Machmes Wos’ vormt tevens de rode draad in de herdenkingsvoorstelling die samen met de Stichting Narare en ROODPALEIS o.l.v. Betsy Torenbos op 31 maart in Westerbork zal worden uitgevoerd.

Een expositie over de Joodse cultuur in de Veenkoloniën maakt deel uit van dit bijzondere project. De expositie geeft een fascinerend beeld van het vooroorlogse Joodse muzikale leven in de Groningse en Drentse Veenkoloniën en Kamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De expositie is samengesteld door Beno Hofman en vormgever Elzo Hofman, in samenwerking met Het Veenkoloniaal Museum en Herinneringscentrum Kamp Westerbork, dat was te zien vanaf 21 december 2018 in het Veenkoloniaal Museum in Veendam en op zondag 6 januari officieel werd geopend.

Deze expositie reist mee met de voorstelling en zal telkens een week voorafgaand aan de voorstellingen in de theaters te zien zijn.

Deze meeslepende muzikale voorstelling en vertelling kunt u nog zien en beluisteren op 24 februari in Theater De Tamboer in Hoogeveen, 17 maart in Theater Geert Teis in Stadskanaal en 31 maart in De Voorhof ‘in Westerbork.

Zie onze agenda voor alle informatie!

Foto’s: Henk Drenth (repetitie en première)

VKSO

Reageer op deze post

Geef een reactie