30 sep, 2018

Het VKSO startte 2 september haar muzikale seizoen met diverse deelrepetities in een voormalige loods voor het stallen van locomotieven: het monumentale en markante gebouw: ‘De Graanrepubliek’ (voorheen de ‘Oude Remise’).

Met recht een bijzondere en inspirerende ambiance voor het VKSO om juist hier het nieuwe seizoen op te starten met deelrepetities waarbij u van harte welkom bent om dit eens mee te kunnen maken binnen een volledig gerestaureerd en indrukwekkend stukje industrieel erfgoed dat Groningen rijk is!

In dit monumentale gebouw worden nu o.a. ambachtelijke producten worden geproduceerd. Zo is er o.a. een mouterij, een bierbrouwerij, een biologische bakkerij, een ciderproducent gevestigd maar wordt er ook jenever en wodka gestookt, mosterd gemaakt en diverse pasta’s bereid.

Met recht een bijzondere en inspirerende ambiance voor het VKSO om juist hier het nieuwe seizoen op te starten met deelrepetities waar het publiek van harte welkom was om dit eens mee te kunnen maken binnen een volledig gerestaureerd en in een indrukwekkend stukje industrieel erfgoed dat Groningen rijk is!

Wat zijn deelrepetities?

Voorafgaand aan een concert vindt er veel plaats binnen een orkest. Orkestleden studeren thuis hun muziekpartijen in en komen vervolgens samen binnen het orkest om te repeteren o.l.v. de dirigent. Dit zijn de zogeheten tutti repetities. (tutti is de Italiaanse term voor alle(n).

Maar wat menig toehoorder misschien niet weet, is het belang van de te houden deelrepetities.
Een deelrepetitie betekent bijv.dat uitsluitend de strijkers met elkaar repeteren of de blazers, of slagwerk.

Deze deelrepetities kan je bij de strijkers ook weer onderverdelen in het repeteren van enkel en alleen de eerste violen, de tweede violen, de altviolen, de celli en de contrabassen. Voor blazers geldt nagenoeg hetzelfde, deze kun je opsplitsen in hout- en koperblazers. Houtblazers zijn bijv. de fluiten, hobo’s, klarinet en de fagotten. Koperblazers daarentegen bestaan uit trompetten, trombones, hoorns en de tuba.

Zo kan iedere sectie binnen een orkest onderdeel zijn van een deelrepetitie en zijn deze deelrepetities uiterst belangrijk om de kwaliteit en het niveau van het orkest op peil te houden om zodoende het orkest naar een hoger level te brengen, naast de reguliere tutti repetities.

Dit alles ter voorbereiding van weer een mooi muzikaal seizoen vol verrassende concerten en projecten, bedoeld voor u als muziek- en cultuurliefhebber!

Naast het proeven van de sfeer van deze deelrepetities binnen de ‘Graanrepubliek’, kon men heerlijk proeven van streekgebonden producten zoals de Groningse graanbitterbal, bier of sap.
zie ook: www.graanrepubliek.nl

VKSO

Reageer op deze post

Geef een reactie