01 apr, 2019

Herdenkingsvoorstelling 'Streekgenoten', Joden in de Veenkoloniën overweldigt en aangrijpend voor honderden aanwezigen

Na drie succesvolle en drukbezochte voorstellingen van ‘Streekgenoten’, Joden in de Veenkoloniën, in diverse Noordelijke theaters, vond zondag 31 maart een overgang plaats naar een herdenkingsvoorstelling’: ‘Streekgenoten, Stad, Streek en Trouw’.

De muzikale en verhalende voorstelling en expositie over o.a. de muzikale Joodse familie Stoppelman sloot goed aan bij deze herdenkingsvoorstelling en werd omlijst met beeldende liedjes van Bert Hadders, opzwepende klezmermuziek uitgevoerd door het ‘Bolotny Trio’, het ontroerende stemgeluid van mezzosopraan Hanneke Tichelaar en gelieerde klassieke werken door het 75-koppige orkest van de Veenkoloniën, het VKSO, o.l.v. dirigent Lubertus Leutscher. Verteller: Beno Hofman.

Maar er was meer…..er werd op niet eerder vertoonde wijze stilgestaan bij het indringende lied ‘Machmes Wos’, in het bijzijn van streekgenoten, die ooggetuigen waren in de periode ’40 – ’45 en hun opgetekende herinneringen middels een ongeopende brief -op indrukwekkende wijze- ceremonieel achterlieten in zout.

In het bijzijn van commissaris van de Koning  in Drenthe, Jetta Klijnsma, componist/arrangeur Bob Zimmerman, nazaat Paul Stoppelman, (zoon van de enige overlevende van de holocaust van de familie Stoppelman: Eugen) en een zeer groot aanwezig publiek werd deze herdenkingsvoorstelling op indrukwekkende en memorabele wijze uitgevoerd, aangevuld met performances door Betsy Torenbos ROODPALEIS.

Deze waardige herdenkings- en overgangsvoorstelling van ‘Streekgenoten’, Joden in de Veenkoloniën naar ‘Streekgenoten, Stad, Streek en Trouw’, vormde tevens de start voor een serie voorstellingen waarin wordt stil gestaan bij aangrijpende geschiedenissen van streekgenoten uit de Veenkoloniën gedurende de periode ’40 – ’45.

Dit alles vindt plaats middels filmportretten, familieverhalen, poëzie, pianomuziek, performances en zang: w.o. het indringende ‘Machmes Wos’ van de hand van componist Louis Andriessen dat is bewerkt door componist/arrangeur Bob Zimmerman die Stichting Narare (verhalen) met ROODPALEIS (performances)  in april en mei gaat uitvoeren op diverse locaties. Zie: www.vanplan.nl  www.narare.nl  en www.roodpaleis.nl

Foto’s: Henk Drenth

VKSO

Reageer op deze post

Geef een reactie