19 mei, 2012

STADSKANAAL/ ZUIDWENDING – Over een paar weken staat dirigent Chris Holman voor de grootste uitdaging in zijn leven: een ‘scratch-versie’ van de Carmina Burana van Carl Orff. Plaats van handeling is Theater Geert Teis.

Chris Holman uit Musselkanaal is oprichter en voorzitter van Stichting Musa. Deze stichting werd in 2005 opgericht met de bedoeling met culturele activiteiten en koormuziek een bijdrage te leveren aan goede doelen. Eens per twee jaar staat een groot project geprogrammeerd. Voor ieder project wordt een nieuw koor opgericht, gedirigeerd door Holman.

Het nieuwste projectkoor bereidt zich voor op de opvoering van de ‘Carmina Burana’ van Carl Orff. “Een heus spektakelstuk”, weet Holman. “En het eerste niet-kerkelijke stuk dat wij ten gehore brengen.”

De zeer bekende ‘Carmina Burana’ – het koorstuk O Fortuna is in tal van films en reclames en bij sportevenementen te horen (geweest) – wordt donderdag 7 juni opgevoerd in Theater Geert Teis in Stadskanaal. Het 85-koppige projectkoor laat zich begeleiden door het 65 man sterke Veenkoloniaal Symfonie Orkest. Dit door Lubertus Leutscher uit Zuidwending geleide orkest brengt voor de pauze de zesde symfonie van Beethoven ten gehore. Na de pauze neemt Holman het dirigeerstokje over en wordt Offs meesterwerk opgevoerd.

Veenkoloniaal Symfonie Orkest:

“Het Veenkoloniaal Symfonie Orkest en Stichting Musa hebben dezelfde doelstelling”, zegt Holman. “We willen met (jonge) amateurs muziek op professioneel niveau maken. Met dit verschil dat het Veenkoloniaal Symfonie Orkest een vaste bezetting heeft en Stichting Musa met projectkoren werkt.”

Leutscher: “Ons doel is een brede culturele bijdrage te leveren aan de Veenkoloniën. Wij bieden professionals, amateurs en conservatoriumstudenten een podium. Daarnaast hebben wij de ambitie de muzikaliteit binnen de Veenkoloniën te bevorderen.”

Scratch-versie:

Holman en Leutscher vonden elkaar mede omdat Stichting Musa dit jaar een extraatje heeft geprogrammeerd. Een extraatje passend in de VKSO-ambitie amateurs een podium te bieden. Zaterdag 9 juni wordt, ook in Theater Geert Teis, een ‘scratch-versie’ van de Camina Burana opgevoerd. “Een meezingconcert”, verklaart Holman. “Of liever: een meezingdag. Maximaal 400 mensen die van zingen houden – er hebben zich al 100 leerlingen van Noorderpoort aangemeld – beginnen de dag met niets om ‘s-avonds te eindigen met een complete uitvoering van een groot koorwerk. Dit ‘koor’ wordt op de benedenverdieping van het theater geposteerd. Het orkest krijgt een plaatsje op het podium. Op het balkon is ruimte voor publiek.”

Leutscher:”Ik ben geen voorstander van het begeleiden van koren. We zijn een volwaardig orkest, dat zelfstandig opereert. Hiervoor maak ik graag een uitzondering. Bovendien worden we 7 juni in de gelegenheid gesteld zelf iets neer te zetten.”

Repeteren:

Belangstellenden kunnen zich nog inschrijven voor deelname. Vervolgens wordt van hen verwacht dat zij vrijdagavond 8 juni en zaterdag 9 juni repeteren. Overigens kunnen ze ook aansluiten bij de repetities van projectkoor en orkest op de maandagen 21 mei en 4 juni. “Voor de voetballiefhebbers: deelnemers kunnen in Theater Geert Teis gewoon naar de wedstrijd Nederland – Denemarken op het EK kijken.”

Meer info/ aanmelding: www.stichtingmusa.eu of www.vkso.nu

Bron: weekblad Kanaalstreek

admin

Reageer op deze post

Geef een reactie