04 okt, 2014

De imposante, onder architectuur gebouwde loods van het landbouwbedrijf van de fam. Schipper-Elberse, te Nieuw Buinen alwaar o.a. saffraan wordt geteeld, vormde een inspirerend vertrekpunt om de uitdaging aan te gaan voor het uitvoeren van een uitzonderlijk programma: ‘De Saffraansymfonie’. Een mixture aan muziekstijlen: Westerse-en Indiase klassieke muziek, streektaalmuziek en een indringende geïmproviseerde Gayatri Mantra, werden succesvol uitgevoerd door het Veenkoloniaal Symfonie Orkest o.l.v. Lubertus Leutscher met m.m.v. nationale- en internationale gasten w.o. Jan Kuiper, Gert Sennema , Arnold Veeman, Sandip Bhattacharya en Tarun Bhattacharya

Jan Kuiper, Gert Sennema , Arnold Veeman, geen onbekenden in de muziekwereld, schreven voor de Saffraan Symfonie een aantal speciale arrangementen. In hun teksten en muziek hebben zij zich laten inspireren door de eindeloze Veenkoloniën.

Een staande ovatie was het logische gevolg waarmee dit uitzonderlijke concert met groot succes werd afgesloten!

Jan Kuiper,Yogi, gitarist en schrijver is gezegend met een onuitputtelijke hoeveelheid energie, optimisme en geluk. Naast een succesvolle carrière als gitarist met zijn band The Five Great Guitars, kun je hem ook een autoriteit noemen op het gebied van Yoga, Meditatie, ZEN en Boeddhisme.
Hij reisde de afgelopen 40 jaar over de hele wereld als Jazz gitarist. Improvisatie in het hier en nu is het belangrijkste onderdeel van zijn muziek.
Hij geeft iedere jaar Yoga op het strand bij het Oerol Festival op Terschelling. Als Yogi volgde hij lessen bij alle grote meesters van deze tijd, o.a. Robert Boustany en David Swenson.
In 2013 publiceerde hij zijn eerste boek over Yoga, Muziek, en Meditatie “Leven met een glimlach”. Zijn tweede boek verschijnt in het najaar van 2014.

Gert Sennema is beeldhouwer en muzikant. Door zijn zéér gewaardeerde streektaalmuziek en locatie- c.q. persoonsgebonden projecten zoals o.a.”Swet” en het ”Ruige Paradijs, ontving Sennema in 2011 de K. ter Laanprijs. De zanger en beeldend kunstenaar ontving eerder een onderscheiding van de Stichting ’t Grunneger Bouk’ vanwege zijn grote verdiensten voor de Groninger taal en cultuur.

Arnold Veeman, geboren en getogen in Noord-Nederland, is een veelzijdig componist. Van filmmuziek tot onvervalst Groningse ballades, van symfonische composities tot eigentijdse autonome muziek. Hij speelt contrabas, gitaar, drums en andere instrumenten en zingt eigen songteksten. Hoewel zijn muziek inmiddels op alle continenten klinkt, is hij Kloosterburen trouw gebleven. Waarom? ‘De wijde horizon. De authentieke mensen. En natuurlijk die stilte, waarin pure muziek kan ontstaan.’

Sandip Bhattacharya afkomstig uit Benares in Noord-India werd opgeleid tot tabla-meester door Guru Pandit Ishwar lal Mishwra, in de Benares stijl. Naast tablaspeler is hij zanger en componist en een maestro van de Indiase klassieke traditie met een open oor voor muziek uit andere culturen.

Tarun Bhattacharya is een wereldberoemde santoor-meester die een belangrijke vertegenwoordiger is van de Indiase klassieke muziek. Hij speelde onder meer voor George Harrison en Prins Charles, en in zalen als de Royal Albert Hall en het Kremlin.

foto’s: Henk Lansink

admin

Reageer op deze post

Geef een reactie