08 apr, 2024

Vroeg romantiek, klassiek en barok kwamen glorieus tezamen: de meest bewonderenswaardige werken, ooit gecomponeerd door meesters van de eeuwige roem: Schubert, Haydn en Händel

‘Dettingen te Deum’, dè titel voor een toonaangevend concert want dat werd het! Het Duitse koor Städtischer Musikverein Meppen maakte zich op, om samen met sublieme solisten en een kleine bezetting van het VKSO o.l.v. dirigent Lubertus Leutscher de toehoorder een unieke avond vol klassiekers te bezorgen in de Vituskirche in het Duitse Meppen.

Zo werd Mis in G van F. Schubert, een begaafde devotionele compositie, indringend en zeer gewaardeerd, ten gehore  gebracht. Eén van de kortst durende composities van Schubert, in slechts enkele dagen gecomponeerd in 1815. Het werd één van de meest geliefde werken van de jong gestorven Schubert.

Maar er was meer….

Symfonie no. 94 van de Oostenrijkse componist Joseph Haydn die een omvangrijk oeuvre naliet waarvan maar liefst 106 symfonieën. Symfonie no. 94. schreef Hayd in 1791 tijdens zijn periode in Londen. Deze werd ook wel ‘The Surprise Symphony’ genoemd. Haydn was een tijdsgenoot van Amadeus Mozart en Ludwig van Beethoven. Laatstgenoemde behoorde tot één van zijn leerlingen.

Tot slot werd het majestueuze ‘Dettingen te Deum’, van één van de meest invloedrijkste componisten aller tijden George Friedrich Händel uitgevoerd. Triomfantelijk klinkende trompetten en pauken, delicate en imponerende solo- en koorpartijen maakten indruk met dit onovertroffen werk dat in aanwezigheid van King George II in 1743 in Londen in première ging.

M.m.v. Elizabeth Kooy (sopraan), Sonja Catalano (alt), Falco van Loon (tenor) en Marcel van Dieren (bas)

Foto’s: Henk Drenth en Helma Leutscher

VKSO

Reageer op deze post

Geef een reactie