10 feb, 2019

Een meeslepende muzikale en verhalende expositie over de muzikale Joodse familie Stoppelman in de Veenkoloniën voor de Tweede Wereldoorlog

'STREEKGENOTEN' JODEN IN DE VEENKOLONIËN
Een muzikale expositie

Locatie en informatie

Cultuurhuis de Klinker

Meester D.U. Stikkerlaan 251 Winschoten

Aanvang: 15:00

Het intrigerende verhaal van de muzikale Joodse familie Stoppelman, die voor de Tweede Wereldoorlog als muziekgezelschap op vele bruiloften en partijen speelde, verteld door Beno Hofman.

Hofman geeft ons daarmee inzicht in de rijke en bijzondere Joodse cultuur in de Veenkoloniën in de jaren vóór de Tweede Wereldoorlog.

Deze muzikale en verhalende expositie over de familie Stoppelman wordt omlijst met beeldende liedjes van Bert Hadders, opzwepende klezmermuziek van arrangeur Tim Nobel, uitgevoerd door het veelgevraagde 'Bolotny Trio', het mooie stemgeluid van mezzosopraan Hanneke Tichelaar en gelieerde klassieke werken door het 75-koppige orkest van de Veenkoloniën, het VKSO, o.l.v. dirigent Lubertus Leutscher.

Een bijzondere compositie in deze reeks voorstellingen is 'Machmes Wos' dat in 1996 werd gecomponeerd voor de speelfilm 'For My Baby', een prachtig lied, getoonzet door componist Louis Andriessen (wereldpremière van een nieuwe bewerking) en in 2019 op verzoek van Andriessen en Torenbos bewerkt door Bob Zimmerman voor zowel groot orkest als voor kleine bezetting.

Dit 'Machmes Wos' vormt tevens de rode draad in de herdenkingsvoorstelling* die samen met de Stichting Narare en ROODPALEIS o.l.v. Betsy Torenbos in Westerbork zal worden uitgevoerd.

Een expositie over de Joodse cultuur in de Veenkoloniën maakt deel uit van dit bijzondere project. De expositie geeft een fascinerend beeld van het vooroorlogse Joodse muzikale leven in de Groningse en Drentse Veenkoloniën en Kamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De expositie is samengesteld door Beno Hofman en vormgever Elzo Hofman, in samenwerking met Het Veenkoloniaal Museum en Herinneringscentrum Kamp Westerbork, dat te zien was vanaf 21 december 2018 in het Veenkoloniaal Museum in Veendam
en op zondag 6 januari officieel werd geopend.

De expositie reist mee met de voorstelling en zal telkens een week voorafgaand aan de voorstellingen in de theaters te zien zijn. In Cultuurhuis de Klinker in Winschoten en Theater De Tamboer in Hoogeveen, tot een week na de voorstelling.

Een bijzondere en onvergetelijke middag over onze eigen geschiedenis en identiteit!

Zie de trailer:

https://www.youtube.com/channel/UCTTMd5cPfcf75rv2_IJBT4Q

PROGRAMMA:

• 'Hot' orchestral          - arr. T. Nobel

• Sodom Veleta            - Bert Hadders, arr. T. Nobel

• Hine Ma Tov              - arr. P v/der Gaag

• Dunder in 't Oosten  - Bert Hadders, arr. T. Nobel

• Folksong                     - Bolotny Trio, trad., arr. T. Nobel

PAUZE

• Machmess Wos         - L. Andriessen, arr. B. Zimmerman

• Rumanian Rhapsody no.1 - G. Enescu

• Dreumer                      - Bert Hadders, arr. T. Nobel

• Chossn Ma Mazeltov - arr. M. Bosgra

• Zuderdaip Bie Haalve Moan - Bert Hadders, arr. T. Nobel

• Heyser Bulgar            - trad., arr. T. Nobel

*Deze herdenkingsvoorstelling is tevens de start voor een serie performances die de Stichting Narare met ROODPALEIS vanaf 31 maart m.m.v. musici uit het VKSO, het orkest van de Veenkoloniën gaat uitvoeren. In deze performances staan de ooggetuigenherinneringen van de 'Streekgenoten' gedurende 1940 - 1945 - naast het lied 'Machmes Wos' van Louis Andriessen en Bob Zimmerman, centraal.

notes

Aankomende concerten

08 jun, 2024

VKSO speelt Symfonie no. 4 van Anton Bruckner

Terwijl Johann Strauss jr. in 1874 ‘Fledermaus’ componeert, voltooit de in Oostenrijk geboren componist en organist Anton Bruckner (1824 – 1896) in hetzelfde jaar de eerste versie van de 4e symfonie. Na meerdere herzieningen en toevoegingen van overige delen, ging in 1881, één van de meest volprezen symfonieën van de hand van Bruckner, in Wenen in première: Symfonie no. 4

lees verder
15 jun, 2024

Klassik Nacht in het Duitse Haren(Ems)

In brede zin genieten van cultuur staat bij ‘Klassik Nacht’ altijd voorop, waarbij klassieke- en filmmuziek, internationale performances en culinaire hoogstandjes dit concert weer kleurrijk zullen maken!

lees verder
beoordelingen clarinet
"

Enkele beoordelingen op Facebook:

- Ik vind dit een super veelzijdig orkest
- 5 sterren is het zeker waard
- Een super orkest
- Geweldig orkest!

" bekijk alle beoordelingen op facebook

Dit zijn onze zakelijke vrienden