10 feb, 2019

Een meeslepende muzikale en verhalende expositie over de muzikale Joodse familie Stoppelman in de Veenkoloniën voor de Tweede Wereldoorlog

'STREEKGENOTEN' JODEN IN DE VEENKOLONIËN
Een muzikale expositie

Locatie en informatie

Cultuurhuis de Klinker

Meester D.U. Stikkerlaan 251 Winschoten

Aanvang: 15:00

Het intrigerende verhaal van de muzikale Joodse familie Stoppelman, die voor de Tweede Wereldoorlog als muziekgezelschap op vele bruiloften en partijen speelde, verteld door Beno Hofman.

Hofman geeft ons daarmee inzicht in de rijke en bijzondere Joodse cultuur in de Veenkoloniën in de jaren vóór de Tweede Wereldoorlog.

Deze muzikale en verhalende expositie over de familie Stoppelman wordt omlijst met beeldende liedjes van Bert Hadders, opzwepende klezmermuziek van arrangeur Tim Nobel, uitgevoerd door het veelgevraagde 'Bolotny Trio', het mooie stemgeluid van mezzosopraan Hanneke Tichelaar en gelieerde klassieke werken door het 75-koppige orkest van de Veenkoloniën, het VKSO, o.l.v. dirigent Lubertus Leutscher.

Een bijzondere compositie in deze reeks voorstellingen is 'Machmes Wos' dat in 1996 werd gecomponeerd voor de speelfilm 'For My Baby', een prachtig lied, getoonzet door componist Louis Andriessen (wereldpremière van een nieuwe bewerking) en in 2019 op verzoek van Andriessen en Torenbos bewerkt door Bob Zimmerman voor zowel groot orkest als voor kleine bezetting.

Dit 'Machmes Wos' vormt tevens de rode draad in de herdenkingsvoorstelling* die samen met de Stichting Narare en ROODPALEIS o.l.v. Betsy Torenbos in Westerbork zal worden uitgevoerd.

Een expositie over de Joodse cultuur in de Veenkoloniën maakt deel uit van dit bijzondere project. De expositie geeft een fascinerend beeld van het vooroorlogse Joodse muzikale leven in de Groningse en Drentse Veenkoloniën en Kamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De expositie is samengesteld door Beno Hofman en vormgever Elzo Hofman, in samenwerking met Het Veenkoloniaal Museum en Herinneringscentrum Kamp Westerbork, dat te zien was vanaf 21 december 2018 in het Veenkoloniaal Museum in Veendam
en op zondag 6 januari officieel werd geopend.

De expositie reist mee met de voorstelling en zal telkens een week voorafgaand aan de voorstellingen in de theaters te zien zijn. In Cultuurhuis de Klinker in Winschoten en Theater De Tamboer in Hoogeveen, tot een week na de voorstelling.

Een bijzondere en onvergetelijke middag over onze eigen geschiedenis en identiteit!

Zie de trailer:

https://www.youtube.com/channel/UCTTMd5cPfcf75rv2_IJBT4Q

PROGRAMMA:

• 'Hot' orchestral          - arr. T. Nobel

• Sodom Veleta            - Bert Hadders, arr. T. Nobel

• Hine Ma Tov              - arr. P v/der Gaag

• Dunder in 't Oosten  - Bert Hadders, arr. T. Nobel

• Folksong                     - Bolotny Trio, trad., arr. T. Nobel

PAUZE

• Machmess Wos         - L. Andriessen, arr. B. Zimmerman

• Rumanian Rhapsody no.1 - G. Enescu

• Dreumer                      - Bert Hadders, arr. T. Nobel

• Chossn Ma Mazeltov - arr. M. Bosgra

• Zuderdaip Bie Haalve Moan - Bert Hadders, arr. T. Nobel

• Heyser Bulgar            - trad., arr. T. Nobel

*Deze herdenkingsvoorstelling is tevens de start voor een serie performances die de Stichting Narare met ROODPALEIS vanaf 31 maart m.m.v. musici uit het VKSO, het orkest van de Veenkoloniën gaat uitvoeren. In deze performances staan de ooggetuigenherinneringen van de 'Streekgenoten' gedurende 1940 - 1945 - naast het lied 'Machmes Wos' van Louis Andriessen en Bob Zimmerman, centraal.

notes

Aankomende concerten

27 okt, 2024

VKSO speelt Symfonie no.4 van Anton Bruckner

Bruckner behoort niet voor niets tot de 'allerhoogst' verklaarde componisten! Kom en oordeel zelf!

lees verder
17 nov, 2024

Evergreens & Classicals in theater Geert Teis

Dat dit veelzijdige concert indruk zal maken staat nu al vast!

lees verder
14 dec, 2024

On Tour door Drenthe 1

'On Tour door Drenthe' met het VKSO, VKSO ensembles en het VKSO concertkoor, op drie cultuurhistorische locaties! Kies jouw concert(en)

lees verder
beoordelingen clarinet
"

Enkele beoordelingen op Facebook:

- Ik vind dit een super veelzijdig orkest
- 5 sterren is het zeker waard
- Een super orkest
- Geweldig orkest!

" bekijk alle beoordelingen op facebook

Dit zijn onze zakelijke vrienden