28 okt, 2018

Stichting Oude Groninger Kerken organiseert samen met het VKSO, een serie bijzondere (kamermuziek)concerten in zes geselecteerde oude Groninger kerken waar muziek en cultuurhistorie samenkomen

In het najaar 2018 verzorgt de Stichting Oude Groninger Kerken samen met het VKSO, het orkest van de Veenkoloniën, een serie bijzondere (kamermuziek)concerten in zes geselecteerde Oude Groninger Kerken. Door muziek aan deze kerken te verbinden, vestigen zij de aandacht op het rijke cultuurhistorische verleden van de provincie Groningen.

Locatie en informatie

Dorpskerk Midwolda

Hoofdweg 168 Midwolda

€12,50 p.p. kinderen t/m 12 jaar €7,50

Aanvang: 16:00

Met ‘Kerk en MuziekCaroussel’, variërend van kleine kamermuziekensembles, het VKSO koor in grote bezetting tot het voltallig VKSO symfonieorkest, worden eeuwenoude stenen tot klinken gebracht!

De Stichting Oude Groninger Kerken en het VKSO dragen met het programma 'Kerk en MuziekCaroussel' vol overtuiging bij aan de trots op onze cultuurhistorische en culturele regio!

Deze middag het vierde kamermuziekconcert uit deze reeks:

Lubertus Leutscher - trompet en Euwe de Jong - orgel

                                                                             

Lubertus Leutscher (trompet) en Euwe de Jong (orgel) zijn bepaald geen onbekenden in de wereld van de klassieke muziek. De passie voor muziek bracht hen in de jaren ’80 bij elkaar. Zodoende voerden zij destijds veelvuldig concerten uit, brachten meerdere CD’s uit en waren zij tevens op televisie te zien.

Na hun eigen succesvolle muzikale weg te zijn ingeslagen, wilden Euwe en Lubertus -na al die jaren- toch weer eens samen concerteren, tot een groot genoegen voor de liefhebber van orgel en trompet. Tijdens dit concert laten Euwe en Lubertus  ook solistisch rijkelijk van zich horen. U kunt gaan genieten van uitzonderlijk prachtige werken van weleer en het heden, in de in 1738 gebouwde oogstrelende zaalkerk te Midwolda.

Bovendien beschikt deze monumentale kerk over het op één na grootste orgel van de provincie Groningen die gebouwd werd door A.A. Hinsz in 1772. Het orgel bezit alle kenmerken om een 18e-eeuws orkest na te bootsen. Nagenoeg alle pijpen stammen uit 1772, het orgel is dus volledig authentiek. Instrument en ruimte zijn een parel in de Eems-Dollard regio. Een waar genot om te komen, te zien en te luisteren! 

Euwe de Jong (1956)
heeft aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen de hoofdvakken orgel bij Wim van Beek en Theorie der Muziek bij Rein Ferwerda gestudeerd. In 1982 behaalde hij het diploma uitvoerend musicus orgel en 1985 het einddiploma Theorie der Muziek.
Euwe de Jong is werkzaam als directeur van de Schumann Akademie en als docent muziektheoretische vakken aan het Conservatorium van Utrecht.
Samen met zijn broer Sybolt vormt hij een orgelduo.

Lubertus leutscher (1960)                                                                                                                                                                                      studeerde aan het Prins Claus conservatorium in Groningen bij Freddy Grin en is sinds 1981 verbonden als trompettist bij het Noord Nederlands Orkest (NNO) . Leutscher studeerde orkestdirectie bij de vermaarde Nederlandse dirigent Anton Kersjes. De intense samenwerking met dirigent en violist Victor Liberman gaf hem verdere artistieke impulsen en inspiratie.

Lubertus Leutscher is initiator van het in 2010 opgerichte stichting Veenkoloniaal Symfonie Orkest (VKSO) alwaar hij als dirigent/artistieke directeur aan verbonden is.
Inmiddels heeft dit orkest onder zijn artistieke leiding de afgelopen jaren ontwikkeld tot een volwaardig symfonieorkest van 75 leden.

PROGRAMMA:

Otto Ketting Intrada voor trompet

John Stanley (1712 – 1787) Voluntary VI in d klein (orgel)
adagio – allegro

George .P. Telemann La Grace (trompet en orgel)
La Réjouissance

Anonymous (18th century) Fugue (orgel)

Giovanni B. Viviani Sonata Prima (trompet en orgel)

Samuel Wesley (1766 – 1837) Two pieces (orgel)
No. 1 Air
No. 2 Gavotte

Henry Smart (1813 – 1879) Sortie in C (orgel)
Ralph Vaughan Williams (1872 – 1958) Rhosymedre (or ‘Lovely’)

George F. Händel Aylesford Suite (trompet en orgel)

Euwe de Jong (1956) Short improvisation on a English melody (orgel)

John Rutter (1945) Toccata in Seven (orgel)

George F. Händel Boureé en March uit suite in D (trompet en orgel)

 

Zie ook:

www.kerkmidwolda.nl

www.sogk.nl

www.hintsorgelmidwolda.nl

notes

Aankomende concerten

08 jun, 2024

VKSO speelt Symfonie no. 4 van Anton Bruckner

Terwijl Johann Strauss jr. in 1874 ‘Fledermaus’ componeert, voltooit de in Oostenrijk geboren componist en organist Anton Bruckner (1824 – 1896) in hetzelfde jaar de eerste versie van de 4e symfonie. Na meerdere herzieningen en toevoegingen van overige delen, ging in 1881, één van de meest volprezen symfonieën van de hand van Bruckner, in Wenen in première: Symfonie no. 4

lees verder
15 jun, 2024

Klassik Nacht in het Duitse Haren(Ems)

In brede zin genieten van cultuur staat bij ‘Klassik Nacht’ altijd voorop, waarbij klassieke- en filmmuziek, internationale performances en culinaire hoogstandjes dit concert weer kleurrijk zullen maken!

lees verder
beoordelingen clarinet
"

Enkele beoordelingen op Facebook:

- Ik vind dit een super veelzijdig orkest
- 5 sterren is het zeker waard
- Een super orkest
- Geweldig orkest!

" bekijk alle beoordelingen op facebook

Dit zijn onze zakelijke vrienden