21 okt, 2018

Stichting Oude Groninger Kerken organiseert samen met het VKSO, een serie bijzondere (kamermuziek)concerten in zes geselecteerde oude Groninger kerken waar muziek en cultuurhistorie samenkomen

In het najaar 2018 verzorgt de Stichting Oude Groninger Kerken samen met het VKSO, het orkest van de Veenkoloniën, een serie bijzondere (kamermuziek)concerten in zes geselecteerde Oude Groninger Kerken. Door muziek aan deze kerken te verbinden, vestigen zij de aandacht op het rijke cultuurhistorisch verleden van de provincie Groningen.

Locatie en informatie

Wedderwegkerk

Hendrik Westerstraat 114 Oude Pekela

entree: €12,50 p.p. kinderen t/m 12 jaar €7,50

Aanvang: 16:00

In de zes Oost Groninger kerken brengen musici uit het VKSO een gevarieerd en breed programma: ‘Kerk en MuziekCaroussel’. Variërend van kleine kamermuziekensembles, tot het voltallig VKSO symfonieorkest, worden eeuwenoude stenen tot klinken gebracht!

De Stichting Oude Groninger Kerken en het VKSO dragen met het programma Kerk en 'MuziekCaroussel' vol overtuiging bij aan de trots op onze cultuurhistorische en culturele regio!

Deze middag het derde concert uit deze reeks:

mezzosopraan Hanneke Tichelaar & bariton Roele Kok met begeleiding van Jan de Roos piano

                                                   

Een concert waar nog lang over zal worden nagepraat, dat staat wel vast. Mezzosopraan Hanneke Tichelaar en bariton Roele Kok weten u samen met hun begeleidende pianist in een stemming vol vervoering te brengen met bekende en minder bekende muzikale werken uit het klassieke en meer recent repertoire.  Van Mahler tot Brahms en van Britten tot Quilter. Ook liederen van één van de meest gewaardeerde Britse componisten van de 20ste eeuw, Gerald Finzi, komen luisterrijk aan bod.

Een heerlijk concert binnen de muren van een intieme en sfeervolle Wedderwegkerk, een zaalkerk dat in 1683 door de stad Groningen werd gebouwd en uitgerust is met een kansel uit de 17e eeuw. Bovendien beschikt deze fraaie kerk over een smeedijzeren torenuurwerk uit 1580. Hoe bijzonder kan dit concert beginnen?

PROGRAMMA:

Benjamin Britten – Folksong Arrangements

Down by the sally gardens
Little Sir William
The Ash Grove
Oliver Cromwell

Roele Kok, bariton
piano

Gustav Mahler – Lieder eines fahrenden Gesellen

Wenn mein Schatz Hochzeit macht
Ging heut Morgen übers Feld
Ich hab ein glühend Messer
Die zwei blauen Augen

Hanneke Tichelaar, mezzosopraan
piano

Gerald Finzi – Let us garlands bring

Come away death
Who is Silvia?
It was a lover and his lass

Roele Kok, bariton
piano

Johannes Brahms - Liederen

Sonntag
Die Mainacht
Von ewiger Liebe

Hanneke Tichelaar, mezzosopraan
piano

Roger Quilter – 3 Shakespeare songs

Come away death
O mistress mine
Blow, blow thou winter winds

Roele Kok, bariton
piano

Alt-mezzo Hanneke Tichelaar ontdekte haar liefde voor het zingen bij studentenkoor Gica. Zij studeerde Klassieke Zang bij Hanneke de Wit en Gerda van Zelm aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2011 studeerde zij af. Daarna volgde zij masterclasses bij onder anderen Johanette Zomer, Lucia Meeuwsen en Jard van Nes. Momenteel wordt Hanneke gecoacht door Marion van den Akker.
Hanneke zong tijdens haar studie solo in meerdere grote projecten van het Prins Claus Conservatorium, zoals de rol van Dido in Purcells opera Dido and Aeneas, Mère Marie in de Dialogue des Carmélites van Poulenc, en samen met sopraan Zana Naidionova het Stabat Mater van Pergolesi. Voor deze uitvoering kreeg zij uitstekende recensies, onder meer in de Leeuwarder Courant, die haar “een groot aanstormend talent” noemde.
De afgelopen jaren trad Hanneke op als soliste in divers oratoriumrepertoire, onder andere in Messiah van Händel (met studentenkoor Gica), de Via Crucis van Franz Liszt, Petite Messe Solennelle van Rossini, Requiem en diverse missen van Mozart, cantates van J.S. Bach en de Negende van Beethoven, "maor dan in 't Grunnings". Hanneke werkte samen met dirigenten als Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen, Lubertus Leutscher, Tymen Jan Bronda, Joost Smeets, Merlijn Wackers, David van Roijen en Louis Buskens.
Op operagebied was Hanneke onder meer te zien in twee opera’s in samenwerking met Kwajr: Dido and Aeneas (Dido) en De Landenwandelaar, een opera van Mark de Vries; zij zong daarin de speciaal voor haar geschreven hoofdrol. In 2015 vertolkte Hanneke de rol van Emilia in Otello van Verdi, in een productie van Weekend Opera Utrecht onder leiding van Jan van Maanen. Begin 2017 was Hanneke opnieuw te horen bij WOU, ditmaal als Olga in de opera Yevgeni Onegin van Tsjaikovski.
Sinds 2018 is Hanneke geregeld solist van het Veenkoloniaal Symfonieorkest onder leiding van Lubertus Leutscher.

Roele Kok studeerde piano aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Hij studeerde daar in 2010 af bij Paul Komen. Hij begon met zingen in 2008 en vanaf 2009 studeerde hij klassieke zang, eveneens aan het Prins Claus Conservatorium. Zijn docent was Hanneke de Wit. Hij sloot deze studie in juni 2014 succesvol af. Momenteel wordt hij gecoacht door Marcel Boone.
Hij volgde masterclasses bij Marion van den Akker, Nico van der Meel, Paul Triepels, Claron McFadden, Marcel Rijans, Rian de Waal en Margreet Honig. Liedklassen volgde hij bij Eelko Moolenaar en Marien van Nieukerken.
Verder studeerde Roele, als pianist, liedbegeleiding in de Masteropleiding van het Artez-conservatorium te Zwolle bij Marien van Nieukerken. Hij sloot die studie in januari 2013 af. Hij is werkzaam als vocal coach, begeleider van masterclasses en is verbonden aan de kamermuziekserie van het Noord Nederlands Orkest.
Roele is actief als solist en als koorzanger bij de Nederlandse Bach Academie, Consensus Vocalis en het koor van de Nationale Opera. In augustus 2014 maakte hij zijn opera-debuut als Tonio in Leoncavallo’s Pagliacci tijdens een productie op het Groninger Hogeland. In juni 2016 voerde hij een nieuw geschreven Nederlandstalige opera van Mark de Vries uit en afgelopen januari was hij te gast bij de Dutch National Opera Academy in een opera van Jules Massenet en zong hij in Puccini’s La Bohème tijdens het Bredewegfestival 2017.
In 2016 werd zijn eerste koorwerk, een cyclus op Friese gedichten, uitgevoerd. Later dat jaar verscheen het in een uitgave van Intrada Music.

Voor meer informatie zie onderstaande links:

www.protestantsegemeenteoudepekela.nl

www.reliwiki.nl/index.php/Oude_Pekela,_Hendrik_Westerstraat_114_-_Wedderwegkerk

www.groningerkerken.nl

notes

Aankomende concerten

20 apr, 2024

‘The Changing Order Of The World’

Met de opening van de expositie 'The Changing Order Of The World' van veelzijdig beeldend kunsternaar Kés Aerts, vinden er twee concerten voor genodigden plaats op een authentieke locatie: De deel van een statige boerderij in Onstwedde

lees verder
08 jun, 2024

VKSO speelt Symfonie no. 4 van Anton Bruckner

Terwijl Johann Strauss jr. in 1874 ‘Fledermaus’ componeert, voltooit de in Oostenrijk geboren componist en organist Anton Bruckner (1824 – 1896) in hetzelfde jaar de eerste versie van de 4e symfonie. Na meerdere herzieningen en toevoegingen van overige delen, ging in 1881, één van de meest volprezen symfonieën van de hand van Bruckner, in Wenen in première: Symfonie no. 4

lees verder
15 jun, 2024

Klassik Nacht in het Duitse Haren(Ems)

In brede zin genieten van cultuur staat bij ‘Klassik Nacht’ altijd voorop, waarbij klassieke- en filmmuziek, internationale performances en culinaire hoogstandjes dit concert weer kleurrijk zullen maken!

lees verder
beoordelingen clarinet
"

Enkele beoordelingen op Facebook:

- Ik vind dit een super veelzijdig orkest
- 5 sterren is het zeker waard
- Een super orkest
- Geweldig orkest!

" bekijk alle beoordelingen op facebook

Dit zijn onze zakelijke vrienden