Dirigent Lubertus Leutscher

 

DE DIRIGENT

Lubertus Leutscher (1960), initiator, dirigent en artistiek directeur van het VKSO, het orkest van de Veenkoloniën,
begon zijn muzikale opleiding op achtjarige leeftijd met trompet en piano. Zijn muzikaal talent bleef niet onopgemerkt: Leutscher kon op de opmerkelijk jonge leeftijd van veertien jaar aan de vooropleiding van het Prins Claus Conservatorium te Groningen beginnen.
Leutscher vervolgde zijn studie met als hoofdvak trompet bij Freddie Grin en piano bij Gerben Makkes van der Deijl. In deze periode speelde hij in het nationaal fanfareorkest én in het Nederlands jeugdelftal en moest een keuze moest maken tussen een carrière als musicus of om als profvoetballer door het leven te gaan.

Leutscher koos uiteindelijk voor de muziek en zo begon de carrière van Lubertus Leutscher in 1978 op achttienjarige leeftijd als trompettist bij achtereenvolgens het Frysk Orkest, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Noord Nederlands Orkest (NNO). Leutscher werkte onder beroemde dirigenten als Bernard Haitink, Antal Dorati, Nicolaus Harnoncourt, Jean Fournet, Hans Vonk, Edo de Waart en Kiril Kondraschin. Als solist trad hij veel op in o.a. Duitsland, Zwitserland en Noorwegen en werkte mee aan diverse tv- en radioprogramma’s.

Als docent was Leutscher van 1980 tot 1991 verbonden aan het Gronings Opleidingsinstituut. Tevens was hij docent aan de stedelijke muziekschool in Groningen en bij de Muziek, Dans en Theaterschool in Veendam.
Leutscher werkte verder aan zijn carrière en studeerde orkestdirectie bij de vermaarde Nederlandse dirigent Anton Kersjes. De intense samenwerking met dirigent en violist Victor Liberman gaf hem verdere artistieke impulsen en inspiratie.

Aan het begin van zijn carrière als dirigent, heeft hij verschillende orkesten geleid, zoals: harmonie-en fanfare orkesten, brassbands, koperensembles waaronder het Magnus ensemble en diverse koren, waaronder het Magnuskoor.

In 1997, maakte Leutscher als dirigent veel indruk op het muziekfestival Grahamstown te Zuid Afrika met het Noord Nederlands Blazers Ensemble, hetgeen resulteerde in een uitnodiging voor een gastdirectie bij het KwaZulu-Natal Philharmonic Orchestra.

In 2001 dirigeerde Leutscher het Noord Nederlands Orkest (NNO) met een symfonisch eerbetoon aan de streektaalzanger Ede Staal.
Leutscher was de afgelopen jaren regelmatig gastdirigent bij de Bochumer Symphoniker en dirigeerde meerdere concerten met het Gelders Orkest.

Sinds 2006 is Leutscher chef-dirigent van het Hineni Symfonie Orkest.

Lubertus Leutscher heeft samengewerkt met diverse bekende Nederlandse musici, artiesten en acteurs, waaronder Cor Bakker, Ellen ten Damme, Carel Kraayenhof, Tom Jansen, Joke Tjalsma, etc.

 

Dit zijn onze zakelijke vrienden